Uštede bez fiskalne kase?

Bez autora
Oct 22 2012

Ukidanje fiskalnih kasa zanatlijama od 1. septembra obradovalo je zaposlene u 35 delatnosti zato što će im smanjiti troškove i administraciju. Međutim, u Asocijaciji malih i srednjih preduzeća smatraju da ukidanje kasa nema veliki učinak i da su tako postignute minimalne uštede. U Ministarstvu finansija kažu da je ta mera višestruko korisna.Prošle godine bez posla u zanatskim radnjama ostalo je više od 14 hiljada radnika, delom i zbog velikog broja parafiskalnih opterećenja. U Asocijaciji smatraju da ukidanje kasa neće olakšati poslovanje.

Uštede bez fiskalne kase?Iako je ukidanje fiskalnih kasa obradovalo zanatlije, prvi rezultati pokazuju male uštede. Asocijacija malih i srednjih preduzeća smatra da ukidanje kasa nema veliki učinak. Međutim, u Ministarstvu finansija kažu da je ta mera višestruko korisna.

Ukidanje fiskalnih kasa zanatlijama od 1. septembra obradovalo je zaposlene u 35 delatnosti zato što će im smanjiti troškove i administraciju. Međutim, u Asocijaciji malih i srednjih preduzeća smatraju da ukidanje kasa nema veliki učinak i da su tako postignute minimalne uštede. U Ministarstvu finansija kažu da je ta mera višestruko korisna.

Frizerka Dragica Stanković kupila je fiskalnu kasu krajem 2003. godine. Kaže da je ovo prvi put da se neki trošak zanatlijama ukida.

"Prvu kasu sam platila oko 12 hiljada koliko se sećam, GPRS oko 20 hiljada, pošto se pokvarila morala sam da kupim opet kasu koja je bila 15 hiljada, možda 2008, tako da je meni ovo sad veliko olakšanje, nema kvarova, nema kupovine", kaže Dragica.

Prošle godine bez posla u zanatskim radnjama ostalo je više od 14 hiljada radnika, delom i zbog velikog broja parafiskalnih opterećenja. U Asocijaciji smatraju da ukidanje kasa neće olakšati poslovanje.

"Ukidanjem fiskalnih kasa ja ne vidim nikakav efekat jer će se morati voditi promet preko paragon blokova ili fiskalnih računa i ne vidim kakva je to ušteda od 600 dinara mesečno koliko koštaju troškovi GPR-a", kaže Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Kasa košta oko 20 hiljada dinara, fiskalizacija pet hiljada, godišnji servis oko pet hiljada, trake oko tri hiljade i GPRS još šest hiljada godišnje. Početni trošak je dakle 25 hiljada, a zanatlije su godišnje trošile 14 hiljada na fiskalne kase. Nadležni kažu da ukidanjem kasa postižu dvostruku korist.

"Jedno je pojeftinjenje posla za zanatlije, što je važno za našu privredu, a s druge strane potpuno ukidanje tih barijera jer je bila besmislena situacija da ljudi koji su bili poreski obveznici paušalnog poreza u isto vreme imaju i fiskalne kase što je dovodilo do raznih vrsta problema na terenu, kontrole, zatvaranja radnji", kaže državni sekretar Ministarstva finansija Vlajko Senić.

Iako fiskalne kase države uvode radi sprečavanja sive ekonomije, u Ministarstvu finansija očekuju da će njihovo ukidanje zanatlijama pomoći da se iz sive ekonomije vrate u legalno poslovanje.

Najavljuju i dodatne mere pomoći maloj privredi, ukidanje muzičkog dinara, firmarine i komunalne naknade za isticanje reklama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik